Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremlerinin Ardından Türkiye’nin Direnişi
  • TR Haber
  • Gündem
  • Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremlerinin Ardından Türkiye’nin Direnişi

Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremlerinin Ardından Türkiye’nin Direnişi

6 Şubat 2023 Türkiye depremleri ile ilgili bir resim çizmeye çalışacağım. Bu depremler, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde dokuz saat arayla meydana gelen, 7,8 Mw ve 7,5 Mw büyüklüklerindeki iki depremdi. Depremler sonucunda Türkiye’de en az 53 bin 537, Suriye’de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi yaralandı. Depremler, Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır’ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi. Depremlerin toplam maliyeti Türkiye’de 148.8 milyar $ oldu

ABONE OL
Şubat 6, 2024 05:12
Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremlerinin Ardından Türkiye’nin Direnişi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler, Türkiye ve Suriye’de büyük bir yıkıma neden oldu. 11 ilde yaklaşık 1.5 milyon bina yıkıldı veya hasar gördü. 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. 2.7 milyon kişi de yaşam alanlarını kaybetti. Deprem sonrasında arama-kurtarma, tahliye, barınma, gıda ve kira destek çalışmaları yapıldı.

Bu depremler Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Depremzedelere yardım etmek için Türkiye’ye ve bölgeye 93 ülkeden ekipler geldi. Depremden etkilenen iller ise : Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Elazığ oldu.

6 Şubat Depremi Nasıl Gerçekleşti

Ülke olarak derin bir acı duyduğumuz, yıldönümünü geçirdiğimiz deprem şu şekilde gerçekleşmişti:

  • Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu deprem 65 saniye sürdü ve Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa illerinde yıkıma neden oldu.
  • Aynı günün öğlen saatlerinde, Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu. Bu deprem 45 saniye sürdü ve aynı illerde daha fazla hasara yol açtı.
  • Depremler sonucunda 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Yaklaşık 1.5 milyon bina yıkıldı veya hasar gördü. 2.7 milyon kişi de yaşam alanlarını kaybetti.
  • Depremlerden sonra arama-kurtarma, tahliye, barınma, gıda ve kira destek çalışmaları yapıldı. 93 ülkeden ekipler Türkiye’ye ve bölgeye geldi. 650 bin personel, 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görev aldı.

6 Şubat… Saat 04:17…

Türkiye, tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıyaydı, 7,7 ile sarsıldı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesiydi. Ancak, bu sarsıntı sadece Kahramanmaraş’ı değil, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ dahil 11 ilde etkili oldu.

Zaman durdu, ancak dehşet daha sona ermemişti. Ve sadece 9 saat sonra… Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki bir başka deprem daha meydana geldi. 500 atom bombası gücündeki depremler, 120 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu; dünyanın 90 ülkesinden daha büyük bir yıkıma sebep oldu.

Asrın felaketinden, asrın dayanışmasına…

Tepeler Kavuştu, Köyler İkiye Bölündü

Sarsıntılar o kadar güçlüydü ki evler, iş yerleri, yollar, köyler yerle bir oldu. Hatay’da dev bir yarık oluştu, Gaziantep’te iki tepe birbirine kavuştu. Nurdağı Gökçedere Köyü ikiye bölündü. Kahramanmaraş’taki Çiğli köyü 6 buçuk metre, Değirmenkaya köyü 6 metre kaydı.

Toplam 105 saniyede, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin kişi yaralandı. Bölgede yaşayan 14 milyon insanın hayatını etkiledi depremler. Yaklaşık 40 bin bina yıkıldı, 200 binden fazla bina ağır hasar aldı.

Ve o yığınlar altında kalanlar için zamanla yarış başladı. Devlet tüm kurumlarıyla seferberdi, arama kurtarma ekipleri zaman kaybetmeksizin deprem bölgesine sevk edildi.

Asrın Felaketinden, Asrın Dayanışmasına…

Arama kurtarma ekipleri zaman kaybetmeksizin deprem bölgesine sevk edildi. AFAD, UMKE, asker, jandarma, polis, itfaiye, madenciler, sağlıkçılar ve binlerce gönüllü… 200 binden fazla personel deprem haberini alır almaz yola çıktı.

Uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm sonrası 90 ülkeden arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine gitti. Akıllarındaki tek şey bir cana daha ulaşabilmekti, ve birçok kahramanlık hikayesi bu çabalar sonucunda ortaya çıktı.

11 İl Şantiye Alanına Döndü

Deprem bölgesi için ilk etapta 100 milyar lira kaynak ayrıldı. Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, yakını vefat edene yardım ödemesi kapsamında 43 milyar lira nakdi yardım yapıldı. Deprem bölgesini ticari olarak ayağa kaldırmak için adımlar atıldı. Mükellefler için mücbir sebep hali ilan edildi, vergi borçları ertelendi.

20 milyar liralık deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi hazırlandı. Depremden etkilenen işletme sahiplerinin KOSGEB 2023 borçları silindi. 30 bin KOBİ’nin, sıfır faizli finansmandan yararlanması planlandı. Deprem bölgesinde KOBİ’ler için KOSGEB eliyle 450 milyon dolarlık kaynak devreye girdi.

17 Temmuz’da “yerinde dönüşüm” süreci başladı. Kendi ev ve iş yerini inşa etmek isteyenlere hibe ve faizsiz kredi imkanı sağlandı. Türkiye, bu felaketi asrın dayanışmasıyla aşarak, depremzedelere umut oldu.

TV Kanallarından Ortak Yayın

RTÜK tarafından yapılan açıklamaya göre, AFAD tarafından hazırlanan deprem bilincini artırmaya yönelik öncelikli yayın spotu, 28 saniye uzunluğunda ve RTÜK tarafından onaylandı. Yayın kuruluşları, bu spotu RTÜK’ün internet sitesinden indirerek, 6 Şubat’ta saat 19.00’da ortak yayında yayımlayacak. Bu adım, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin yıl dönümünde afet farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Kahramanmaraş Depremlerinin Yıl Dönümünde Eğitime Ara

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya’da Okullar 1 Gün Tatil

Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023’teki depremlerin yıl dönümü dolayısıyla yarın, Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya’da eğitime 1 gün ara verilecek.

Hatay – Eğitime Bir Günlük Ara

Hatay Valiliği, felaketin birinci yıl dönümünde eğitim ve öğretime yarın (6 Şubat) 1 günlük ara verildiğini duyurdu.

Kahramanmaraş – Taziye ve Mezarlık Ziyaretleri İçin Ara

Kahramanmaraş’ta, depremin merkez üssü olduğu 6 Şubat 2023 tarihinde il genelinde taziye ve mezarlık ziyaretlerinden kaynaklı trafik yoğunluğu beklendiği için 6 Şubat 2024’te eğitim ve öğretime bir gün süreyle ara verildi.

Adıyaman – Anma Programı ve Ziyaretler İçin Tatil

Adıyaman Valiliği, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü dolayısıyla, il genelinde anma programları ve ziyaretler nedeniyle 6 Şubat 2024 Salı günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildiğini açıkladı.

Gaziantep – Asrın Felaketi Anma Günü

Gaziantep Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı nedeniyle Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu. Vali Kemal Çeber, il genelinde eğitime ara verilmesi kararını sosyal medya hesabından paylaşarak, vatandaşların anma faaliyetlerine katılabilmesi için güncellediklerini belirtti.

Malatya – Anma Programları İçin Tatil

Malatya Valiliği, depremlerin yıl dönümü nedeniyle anma programları düzenleneceğini belirterek, 6 Şubat 2024 tarihinde il genelinde resmi ve özel ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ve öğretime bir gün ara verileceğini açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.