İsrail Uluslararası Divanda Soykırımdan Yargılanacak!
  • TR Haber
  • Dünya
  • İsrail Uluslararası Divanda Soykırımdan Yargılanacak!

İsrail Uluslararası Divanda Soykırımdan Yargılanacak!

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı dava Lahey’de görüldü. Güney Afrika ve İsrail taraflarının karşı karşıya geldiği mahkemede İsrail'in soykırım suçundan yargılanmaya devam edileceğini açıkladı!

ABONE OL
Ocak 27, 2024 10:16
İsrail Uluslararası Divanda Soykırımdan Yargılanacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail hakkındaki soykırım davasının devam edeceğini açıklayan Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararına göre, İsrail’den soykırıma son verilmesi istendi. Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue, mahkemenin İsrail’e soykırımı önlemek için her türlü tedbiri alması gerektiğini emrettiğini belirtti. Karar, Gazze’deki büyük ölçekli askeri operasyonun, sivil kayıplara, altyapının tahrip olmasına ve nüfusun yerinden edilmesine neden olduğunu vurguladı.

Divan Başkanı Donoghue, mahkemenin bölgedeki insanlık trajedisinin farkında olduğunu ve devam eden can kaybı ve acılar nedeniyle derin endişe duyduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail’in Gazze’deki söz konusu eylemlerine ilişkin olarak mahkemenin acil durum tedbirlerine karar verebileceğini belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı : Soykırım Davası Devam Edecek!

Mahkeme, İsrail’in talebini reddederek soykırım davasının devam edeceğini açıkladı. Yargıç Donoghue, İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatlandığına hükmetti. İddiaların Soykırım Sözleşmesi kapsamına girdiğini vurgulayan Donoghue, Filistinlilerin de bu sözleşme kapsamında “korunan grup” olduğunu belirtti.

Filistin İnisiyatifi Hareketi, Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım davasını kabul etmesinin, İsrail’in işlediği suçlardan dolayı ilk kez yargılanması anlamına geldiğini ifade etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise UAD’ın kararlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu kararların hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığına dair önemli bir hatırlatma olduğunu ifade etti.

UAD’ın karar özeti şu şekildedir:

  • Davayı karara bağlama yetkisi mahkemede.
  • İsrail, Gazze Şeridi’ndeki soykırım eylemlerini engellemek için önlem almalı.
  • İsrail, Gazze’de soykırıma kışkırtmayı önlemeli ve bu eylemleri cezalandırmalı.
  • İsrail, insani yardımın Gazze’ye girmesine izin vermeli.
  • İsrail, Filistinlileri korumak için daha fazla önlem almalı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.