ABD Senatosundan Türkiye’ye F-16 Satışı Onaylandı!
  • TR Haber
  • Dünya
  • ABD Senatosundan Türkiye’ye F-16 Satışı Onaylandı!

ABD Senatosundan Türkiye’ye F-16 Satışı Onaylandı!

ABONE OL
Ocak 27, 2024 11:30
ABD Senatosundan Türkiye’ye F-16 Satışı Onaylandı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 23 milyar dolar değerinde 40 adet F-16 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin satışını onaylamak üzere resmi tebligatı Kongre’ye gönderdi. Bu satışın NATO’nun güvenliği açısından önemli olduğu vurgulanarak, 15 günlük yasal süre içinde Kongre’den itiraz gelmezse satışın resmiyet kazanacağı belirtildi.

The first Royal Bahraini Air Force F-16 Block 70 was celebrated at Lockheed Martin in Greenville, South Carolina on March 10. Lockheed Martin photo

Yeni F-16 Savaş Uçakları ve Modernizasyon Kitleri

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin satışının onaylandığı belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti’ne yaklaşık 23 milyar dolar değerindeki bu satışın Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığı ifade edildi.

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu tebligata Kongre’den itiraz gelmemesi gerekiyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, Türkiye’ye yapılan F-16 satışına onay vereceklerini açıkladılar.

Kongre’nin Değerlendirme Süreci Bekleniyor

ABD Kongresi, satışı değerlendirmek üzere 15 günlük yasal bir süreye sahip. Bu süre içinde Kongre’den itiraz gelmezse satış resmen gerçekleşmiş olacak. İlgili yasa uyarınca, NATO üyesi ülkeler için değerlendirme süresi 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için ise 30 gün olarak belirlenmiştir.

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyon kitleri talep etmişti. Bu satış, bazı Kongre üyelerinin ek şartlar koştuğu bir dönemden geçmiş, ancak bu ek maddeler ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.