ABD Silah Satışlarında Rekor Kırdı!

ABD Silah Satışlarında Rekor Kırdı!

ABONE OL
Ocak 30, 2024 21:48
ABD Silah Satışlarında Rekor Kırdı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, ABD’nin 2023 yılında devlet ve özel şirketler aracılığıyla diğer ülkelere gerçekleştirdiği silah satışları rekor bir seviyeye ulaştı. ABD’nin toplam silah satışı 238 milyar doları bulurken, bunun 81 milyar doları doğrudan hükümete ait satışlardan kaynaklandı, ve bu miktar bir önceki yıla göre yüzde 56 artış gösterdi.

ABD’nin yaptığı silah satışlarının önemli bir bölümü, savunma sanayi şirketleri ile diğer ülkeler arasında gerçekleşen anlaşmalardan kaynaklanıyor. Bu çerçevede, Ukrayna’nın komşularından Polonya, ABD ile en büyük silah anlaşmasını yaparak 12 milyar dolar değerinde Apache helikopterleri, 10 milyar dolar değerinde çok namlulu Himars füze sistemleri ve 3,75 milyar dolar değerinde M1A1 Abrams tankları satın aldı.

Almanya, Chinook helikopterlerine 8,5 milyar dolar harcarken; Bulgaristan, 1,5 milyar dolar değerinde Stryker zırhlı araçları alımı gerçekleştirdi ve Norveç, 1 milyar dolar değerinde helikopter satın aldı. Ayrıca, Çek Cumhuriyeti 5,6 milyar dolar ödeyerek F-35 jetleri ve cephaneliği edindi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık sunumunda, “Savunma ve silah ticareti ABD’nin uzun vadeli bölgesel ve küresel güvenliği etkileyecek önemli dış politika araçlarıdır” ifadesini kullanarak, bu satışların ABD’nin dış politika stratejilerine önemli bir katkı sağladığını belirtti. Rusya’nın ABD’nin ardından ikinci en büyük silah satıcısı olduğu göz önüne alındığında, bu satışlar aynı zamanda Rusya’ya karşı olan ülkelerin silahlanma çabalarını artırdığını gösteriyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna’ya verilen desteğin sadece siyasi değil, aynı zamanda ekonomik olarak da bir avantaj sağladığını savunsa da, bu konudaki muhalefetin arttığı görülüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, ABD savunma sanayisinin ittifak için ne kadar kritik olduğuna vurgu yapmak üzere Lockheed Martin füze tesisini ziyaret etmesi bekleniyor. Avrupa dışındaki satışlarda ise Güney Kore’nin 5 milyar dolarlık F-35 alımı, Avustralya’nın 6,3 milyar dolarlık C130J-30 uçak anlaşması ve Japonya’nın 1 milyar dolarlık E-2D uçak anlaşması öne çıkıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.