Türkiye’nin almış olduğu F-16 Block 70 savaş uçağının özellikleri neler? Standart F-16’lardan farkları
  • TR Haber
  • Gündem
  • Türkiye’nin almış olduğu F-16 Block 70 savaş uçağının özellikleri neler? Standart F-16’lardan farkları

Türkiye’nin almış olduğu F-16 Block 70 savaş uçağının özellikleri neler? Standart F-16’lardan farkları

Türkiye’nin ABD’den aldığı savaş uçakları gündemde iken bu satın alımlarda modernizasyon kitlerinin yanında alınan F-16 Block 70 adını duyduk. Peki F-16 Block 70 nasıl bir savaş uçağı ve standart F-16’lara göre farkları neler?

ABONE OL
Ocak 31, 2024 07:07
Türkiye’nin almış olduğu F-16 Block 70 savaş uçağının özellikleri neler? Standart F-16’lardan farkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından Türkiye’ye F-16 Block 70 savaş uçağının ve eski uçaklar için modernizasyon kitlerinin satışının yapılacağı taraflarca açıklanmıştı. Türkiye bu kez Amerika Birleşik Devletleri’nden standart F-16’ler yerine F-16 Block 70 uçağını satın alınacağı biliniyor. Peki bu savaş uçağının özellikleri neler ve standart bir F-16 ile farkları neler?

F-16 Block 70, ABD yapımı çok amaçlı bir savaş uçağıdır. F-16 savaş uçağının en gelişmiş modeli olan Block 70, 2020’lerde üretilmeye başlanmıştır. Bu uçak, F-16’nın kullanım ömrünü 2060’lı yıllara kadar uzatmak ve 5. nesil uçaklara rakip olmak amacıyla tasarlanmıştır. F-16 Block 70’in öne çıkan özellikleri şunlardır:

Gelişmiş Aviyonik Sistemler: F-16 Block 70, AESA radarı ile donatılmıştır. AESA radarı, aktif faz dizinli radar olarak da bilinir. Bu radar, geleneksel mekanik radarlara göre daha fazla sayıda hedefi aynı anda takip edebilir ve elektronik karıştırmaya karşı daha dirençlidir. AESA radarı, ayrıca, radar kesit alanını (RCS) küçülten ve düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıran bir radar kırıcı özelliğine de sahiptir. F-16 Block 70, Northrop Grumman tarafından üretilen APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) AESA radarını kullanır. Bu radar, F-16’nın hava-hava ve hava-yer görevlerinde daha etkili olmasını sağlar.

Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS): F-16 Block 70, GCAS ile güvenliğini artırır. GCAS, pilotun yüksek G kuvveti nedeniyle bayılması durumunda uçağı otomatik olarak yükseltir1. GCAS, uçağın yerden olan mesafesini, hızını, yönünü ve eğimini sürekli olarak izler. Eğer uçak, yerle çarpışma riski taşıyan bir rotada ilerliyorsa, sistem pilotu uyarır. Eğer pilot tepki vermezse, sistem uçağın kontrolünü ele alır ve uçağı güvenli bir yüksekliğe çıkarır. Bu sistem, F-16 pilotlarının hayatını kurtarabilecek bir teknolojidir.

Kompozit Malzemeler: F-16 Block 70, kompozit malzemelerden yapılmış parçalar ile daha hafif ve dayanıklıdır. Bu parçaların servis ömrü, standart F-16’lara göre %50 uzatılmıştır. Kompozit malzemeler, farklı malzemelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapay malzemelerdir. Bu malzemeler, metal malzemelere göre daha hafif, daha sağlam ve daha esnektir. F-16 Block 70, kanat, kuyruk, gövde ve iniş takımlarında kompozit malzemeler kullanır. Bu sayede, uçağın ağırlığı azalır, yakıt verimliliği artar ve bakım maliyeti düşer. Ayrıca, kompozit malzemeler, uçağın RCS’sini de küçültür.

Modern Kokpit: F-16 Block 70, daha gelişmiş bir kokpit düzenine sahiptir. Dijital bir gösterge paneli, dokunmatik ekranlar ve kask monteli görüntüleme sistemi ile pilotlara daha iyi bir durumsal farkındalık ve operasyonel verimlilik sağlar. Dijital gösterge paneli, uçuş bilgilerini, haritayı, hedefleri ve tehditleri renkli ve yüksek çözünürlüklü bir şekilde gösterir. Dokunmatik ekranlar, pilotun uçağın sistemlerini kolayca kontrol etmesini sağlar. Kask monteli görüntüleme sistemi, pilotun kaskına uçuş bilgileri, hedefler ve tehditler gibi verileri yansıtır. Bu sistem, pilotun uçağın etrafındaki her şeyi 360 derece görmesini sağlar. Ayrıca, pilotun kaskındaki bir kamera, uçağın silahlarını kaskın bakış yönüne göre yönlendirmesini sağlar. Bu sayede, pilot, uçağın burun hattının dışındaki hedeflere de ateş edebilir

F-16 Block 70’in Standart F-16’lara Göre Artıları Neler ?

F-16 Blok 70, F-16 savaş uçağının en gelişmiş modelidir. Standart F-16 uçaklarına göre bazı önemli farklılıkları vardır. Bunlar şunlardır:

F-16 Blok 70, AESA radarı ile donatılmıştır. Bu radar, daha uzun menzil, daha hızlı tarama ve daha iyi hedef tanımlama sağlar. AESA radarı, aktif faz dizinli radar olarak da bilinir. Bu radar, geleneksel mekanik radarlara göre daha fazla sayıda hedefi aynı anda takip edebilir ve elektronik karıştırmaya karşı daha dirençlidir.
AESA radarı, ayrıca, radar kesit alanını (RCS) küçülten ve düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıran bir radar kırıcı özelliğine de sahiptir. F-16 Blok 70, Northrop Grumman tarafından üretilen APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) AESA radarını kullanır. Bu radar, F-16’nın hava-hava ve hava-yer görevlerinde daha etkili olmasını sağlar.

F-16 Blok 70, otomatik yer çarpışma önleme sistemi (GCAS) ile güvenliğini artırır. Bu sistem, pilotun yüksek G kuvveti nedeniyle bayılması durumunda uçağı otomatik olarak yükseltir. GCAS, uçağın yerden olan mesafesini, hızını, yönünü ve eğimini sürekli olarak izler.

Eğer uçak, yerle çarpışma riski taşıyan bir rotada ilerliyorsa, sistem pilotu uyarır. Eğer pilot tepki vermezse, sistem uçağın kontrolünü ele alır ve uçağı güvenli bir yüksekliğe çıkarır. Bu sistem, F-16 pilotlarının hayatını kurtarabilecek bir teknolojidir.

F-16 Blok 70, kompozit malzemelerden yapılmış parçalar ile daha hafif ve dayanıklıdır. Bu parçaların servis ömrü, standart F-16’lara göre %50 uzatılmıştır.

Kompozit malzemeler, farklı malzemelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapay malzemelerdir. Bu malzemeler, metal malzemelere göre daha hafif, daha sağlam ve daha esnektir. F-16 Blok 70, kanat, kuyruk, gövde ve iniş takımlarında kompozit malzemeler kullanır. Bu sayede, uçağın ağırlığı azalır, yakıt verimliliği artar ve bakım maliyeti düşer. Ayrıca, kompozit malzemeler, uçağın RCS’sini de küçültür.

F-16 Blok 70, daha gelişmiş bir kokpit düzenine sahiptir. Dijital bir gösterge paneli, dokunmatik ekranlar ve kask monteli görüntüleme sistemi ile pilotlara daha iyi bir durumsal farkındalık ve operasyonel verimlilik sağlar. Dijital gösterge paneli, uçuş bilgilerini, haritayı, hedefleri ve tehditleri renkli ve yüksek çözünürlüklü bir şekilde gösterir.

Dokunmatik ekranlar, pilotun uçağın sistemlerini kolayca kontrol etmesini sağlar. Kask monteli görüntüleme sistemi, pilotun kaskına uçuş bilgileri, hedefler ve tehditler gibi verileri yansıtır. Bu sistem, pilotun uçağın etrafındaki her şeyi 360 derece görmesini sağlar. Ayrıca, pilotun kaskındaki bir kamera, uçağın silahlarını kaskın bakış yönüne göre yönlendirmesini sağlar. Bu sayede, pilot, uçağın burun hattının dışındaki hedeflere de ateş edebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.