Elektronik Sigara Kısırlığa Davetiye Çıkarıyor: Erkeklere Kötü Haber
  • TR Haber
  • Sağlık
  • Elektronik Sigara Kısırlığa Davetiye Çıkarıyor: Erkeklere Kötü Haber

Elektronik Sigara Kısırlığa Davetiye Çıkarıyor: Erkeklere Kötü Haber

Sigaranın zararları artık sadece kalp krizi, kanser ve inme ile sınırlı kalmıyor. Elektronik sigara kullanımının erkeklerde kısırlığa neden olabileceği belirlendi.

ABONE OL
Şubat 15, 2024 12:35
Elektronik Sigara Kısırlığa Davetiye Çıkarıyor: Erkeklere Kötü Haber
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sigaranın zararları artık sadece kalp krizi, kanser ve inme ile sınırlı kalmıyor. Elektronik sigara kullanımının erkeklerde kısırlığa neden olabileceği belirlendi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, bu konuda uyarılarda bulundu.

Elektronik Sigara ve Kısırlık İlişkisi

Op. Dr. Erkmen, elektronik sigara kullanımının erkek cinsel sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ve erkek kısırlığını artırabileceğini vurguladı. Elektronik sigara buharının içerdiği maddelerin, sperm sağlığını ve hormon seviyelerini olumsuz etkileyerek testis dokusunda hasara yol açabileceğini belirtti.

Yapılan Çalışmalar ve Bulgular

Erkmen, yapılan hayvan çalışmalarında elektronik sigara buharına maruz kalmanın sperm sağlığı ve hormon seviyelerinde bozulmalar, testis dokusunda harabiyet ve sperm üreten hücrelerde bozulmaların görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, İngiltere ve İskandinav ülkelerinde yapılan araştırmalarda e-sigaranın sperm sayısı ve kalitesini düşürdüğü, sperm DNA hasarını artırdığı tespit edildi.

Tüp Bebek Tedavilerinde Etkisi

Elektronik sigara kullanımının tüp bebek tedavilerinde başarısızlığı artırabileceği de vurgulanan noktalardan biri oldu. Erkmen, doğal yolla çocuk sahibi olamama nedeniyle başvurulan tüp bebek tedavilerinde e-sigara kullanımının olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Uzman Tavsiyeleri

Uzmanlar, çocuk sahibi olmayı planlayan erkekleri sigara ve elektronik sigara kullanımından uzak durmaları konusunda uyarıyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam ve üreme sistemi için sigara bırakma konusunda uzman hekimlere başvurmanın önemine dikkat çekiliyor. Elektronik sigaranın, sigara bırakma tedavileri içinde bir alternatif olmadığı ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.