Kış Aylarında Bağışıklılığınızı Güçlendirecek 10 Besin
  • TR Haber
  • Sağlık
  • Kış Aylarında Bağışıklılığınızı Güçlendirecek 10 Besin

Kış Aylarında Bağışıklılığınızı Güçlendirecek 10 Besin

Güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak için yazımızdaki tavsiyeleri okumanızı öneririz. Soğuk havalar kendini iyiden iyiye hissettirdi. Peki bu soğuk kış aylarında nasıl olur da kendimizi koruruz. Bağışıklılığı güçlendirici besinler alırız.

ABONE OL
Şubat 3, 2024 20:35
Kış Aylarında Bağışıklılığınızı Güçlendirecek 10 Besin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak için yazımızdaki tavsiyeleri okumanızı öneririz. Soğuk havalar kendini iyiden iyiye hissettirdi. Kış mevsimini daha sağlıklı geçirmek istiyorsak. Gıdaların antioksidan özelliklerinin daha etkin olması gerektiği unutulmamalıdır.

Nar

Nar, kış aylarında hemen hemen tüm market ve manavlarda yerini alır. Antioksidan bakımından güçlü bir yapıya sahiptir. Bu sebeple özellikle gribe neden olan mikropların yok edilmesinde etkilidir. Kışın olumsuz etkilerinden cildimiz de zarar görür. Narın içerisinde bulunan B ve C vitamini cilt sağlımızı korumaya yardımcı olacaktır.

Kivi

Güçlü bağışıklık sisteminin temelinde C vitamini yatmaktadır. Bu sebeple kış aylarında beslenme listemizden bu meyveyi eksik etmemiz gerekir. Beyaz kan hücreleri vücudumuzu tüm enfeksiyonlara karşı korur. Kivi tükettiğimizde beyaz kan hücrelerinin oluşumu artar ve bu sayede daha hızlı iyileşiriz.

Portakal

Portakal, özellikle kış aylarında meyve tabağımızda mutlaka bulunur. İçeriğinde bulunan zengin C vitamini, vücut direncini arttırmada önemli rol oynar. Sabah kahvaltılarında suyu sıkılarak içilebilir. Bu sayede kış beslenme listemize rahatlıkla girer.

Greyfurt

Greyfurt, bağışıklığımızı güçlendirecek besinler arasında çok güçlü bir yapıya sahiptir. A ve C vitaminlerine orantılı şekilde sahiptir. Bu orantının en değerli sonucu; hızlı iyileşmeyi sağlar. Sahip olduğu A vitamini, ağız içerisinde bulunan mukoza zarını destekler ve burun akıntısını azaltır. Tadı sebebiyle çoğu kişi tarafından pek tercih edilmez. Tüketirken isteğe göre, üzerine bir miktar şeker veya tuz atılması acımsı tadının azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Limon

Kış ayında beslenme zincirimizde, limon mutlaka vardır. Çorba, salata ve çoğu yemeğimizde limon tercihen kullanılır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Herkesin bildiği üzere kuru nane ile bir miktar kaynatılarak çay olarak rahatlıkla tüketilir. Bu çay grip ve nezle şikâyetlerini hızlıca yok eder. Ayrıca, kas ağrılarını da hafifletir.

Yumurta

Güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudumuz yeterli antioksidana sahip olmalıdır. Ayrıca, vücutta bunlar doğru şekilde kullanılmalıdır. Yumurta, içeriğinde bulunan Selenyum ve B12 ile bu görevi yerine getirmektedir. Tüm besin zincirimizde geniş bir yere sahip olan yumurtayı, kış aylarında da soframızdan eksik etmememiz gerekir. Kışın güneşin yararlı etkilerinden yeterince faydalanamayız. Bu sebeple vücudumuzda D vitamini eksikliği ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında yumurta tüketimini arttırmamız, kemik sağlımız açısından oldukça gerekli görülür.

Brokoli

Kış aylarında beslenme listemizde brokoliye yer vermeliyiz. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır çünkü A,C,E vitaminlerine sahiptir. Bağışıklığı güçlendirici etkileri yanında, lif özelliği iyi kolesterolün artmasını sağlar. Dal ve gövde kısmı narin yapılıdır. Brokolinin aşırı haşlanması sonucu içeriğinde bulunan vitaminler suya karışır ve yararlı etkileri azalır.

Sarımsak

Bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında mutlaka yer alır. Hem yemeklerde, hem de tercihen çiğ tüketilebilmesi kolaydır. İçeriğinde bulunan C vitamini güçlü bir antioksidan olmasını sağlar. Ayrıca içeriğinde B1 vitamini bulunmaktadır. Vücudumuzda ki besinlerin enerjiye dönüşmesini B1 vitamini sağlar.

Adaçayı

Kış aylarında beslenme listemizin sonlarına yaklaşıyoruz. Adaçayı; özellikle boğazda meydana gelen iltihaplanma ve enfeksiyon şikayetlerine karşı oldukça etkilidir. Tüm aktarlarda, hatta çoğu markette bulunabilir. Sakinleştirici etkisi herkes tarafından bilinir. Hastalık halinde, gergin bulunan vücudumuzun rahatlamasını sağlar. Vücudumuzun rahatlaması sayesinde, kesintisiz bir uyku uyumamıza yardımcı olacaktır.

Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için M.Ö. 3000 yıllarından bu zamana kadar kullanılmıştır. İçerdiği gingerol maddesi sayesinde, İltihaplanma sebebiyle meydana gelen öksürüğün acıtıcı etkisini hızlıca yok eder. Antioksidan açısından çok zengin olan zencefilin yararları, sadece bağışıklık sistemi ile sınırlı değildir. Özellikle, bağırsak hareketlerinin rahatlamasında ciddi etki sağlar. Zencefilin bu etkileri yanında yaklaşık on kadar farklı rahatsızlıkta kullanıldığı bilinmektedir. Yararları sayesinde daha asırlarca kullanılmaya devam edecektir.

Zamanında ve Dengeli Beslenme

Güçlü bağışıklık sistemi için mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri mutlaka tüketmeliyiz. İnsan vücudu tam ve dengeli beslenmesi gereken hassas bir yapıya sahiptir. Hazır gıdaların raf ömürlerinin uzatılması için içeriğine katkı maddesi katılmaktadır. Bu katkı maddeleri yiyeceğin içeriğini ve özelliğini tamamen değiştirmekte, hatta bozmaktadır. Bu sebeple hazır gıdalar kalp hastalıklarından, damar tıkanıklıklarına kadar birçok hastalığa sebep olur. Ancak sağlıklı beslenme sonucu, sağlıklı ve güçlü bir bağışıklığa kavuşabiliriz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.