Patates Nasıl Taze Tutulur ve Filizlenmesi Nasıl Önlenir?
  • TR Haber
  • Sağlık
  • Patates Nasıl Taze Tutulur ve Filizlenmesi Nasıl Önlenir?

Patates Nasıl Taze Tutulur ve Filizlenmesi Nasıl Önlenir?

Patateslerin doğru şekilde saklanması, hem sağlığınızı korumak hem de lezzetli yemekler yapmak için önemlidir. Peki patatesleri taze tutmak ve filizlenmesini önlemek için neler yapılır?

ABONE OL
Şubat 7, 2024 23:16
Patates Nasıl Taze Tutulur ve Filizlenmesi Nasıl Önlenir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patates, günlük yaşantımızda sıkça tükettiğimiz bir besindir ve nasıl saklanacağı, taze kalması için önlemler alınması birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşte patateslerin taze kalmasını sağlamak ve filizlenmesini önlemek için bazı ipuçları:

Patatesin filizlenmesini önlemek için 7 püf noktası:

Ortam Koşulları:

Patatesler, nemin ve ısının yüksek olduğu yerlerde daha hızlı filizlenir. Bu nedenle patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Mutfak, pencere pervazı ve balkon gibi alanlar doğrudan ışık alan yerlerdir. Kiler veya çekmeceler daha iyi bir seçenek olabilir. Patatesi sakladığınız ortamın 20 derece olması idealdir.

Plastik Poşetlerden Kaçının:

Patatesleri plastik torba veya poşetlerde saklamak yerine kağıt, bez torba, ağ torba, sepet veya kutuda muhafaza edin. Plastik ürünler, patatesin daha hızlı küflenmesine ve çürümesine yol açabilir.

Meyve ve Sebzelerden Uzak Tutun:

Patatesleri elma, soğan, avokado, domates gibi ürünlerin yakınında saklamayın. Bu meyveler, patateslerin daha hızlı filizlenmesine neden olabilir. Mümkünse tek başına saklayın.

Beyaz Eşyalara Yaklaştırmayın:

Fırın, ocak veya buzdolabı gibi teknolojik aletler, çalıştığında etrafına büyük bir ısı yayar. Bu yüzden patatesleri çabuk ısınan eşyalardan uzakta muhafaza edin.

Filizlenmiş Patatesleri Ayırın:

Patatesleri sakladığınız sepette yalnızca bir adet patatesin çürüdüğünü veya filizlendiğini fark ederseniz, bunu hemen diğerlerinden ayırın ve çöpe atın. Bakteri ve küfler, kısa süre içinde sepetteki diğer patateslere de yayılabilir.

Kısa Sürede Kullanın:

Patatesin raf ömrü uzun olsa da, özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte filizlenmelerde artış görülebilir. Bu nedenle patatesleri mümkünse kısa sürede tüketin.

Etilen Gazı Kullanın:

Patatesleri elma ile birlikte saklamak, filizlenmeyi önleyen etilen gazının salınmasına yardımcı olur. Elma sayesinde patateslerinizi aylarca bozulmadan, filizlenmeden saklayabilirsiniz.

Patatesleri taze tutmak için 7 önemli ipucu

İyi Durumda Patates Seçimi:

Patatesleri uzun süre taze tutmak için yumuşak noktaları, filizleri, küfü, kazma hasarını ve zarar görmüş bölgeleri kontrol edin. Sadece kusursuz patatesler uzun süreli saklama için uygundur.

Havalandırma İçin Uygun Kap:

Patatesleri karton bir kutu, kağıt torba, file torba veya sepet içinde muhafaza edin. Plastik torbalar patateslerin nefes almasını engeller ve raf ömrünü kısaltır. Eğer plastik torbada getirdiyseniz, hemen çıkarın.

Serin, Nemli ve Koyu Bir Yer:

Patatesleri 45-50°F (7-10°C) arasında serin, nemli ve karanlık bir yerde saklayın. Isıya dayanıklı bir bodrum veya soğuk garaj bu amaç için uygundur. Buzdolabında saklamayın, çünkü soğuk sıcaklık patates nişastasını şeker haline getirir.

Düzenli Kontrol:

Patatesleri düzenli olarak kontrol edin ve yumuşamış, buruşmuş veya filizlenmiş olanları ayırın. Filizlenmiş patatesler hala yenilebilir, ancak sert ve buruşmamış olmalıdır.

Kendi Patateslerinizi Yetiştiriyorsanız:

Kendi patateslerinizi yetiştiriyorsanız, özellikle doğru şekilde saklamaya dikkat edin. Mağazadan alınan patatesler genellikle filizlenmeyi yavaşlatan büyüme inhibitörleri ile işlenir. Kendi yetiştirdiğiniz patatesler bu avantaja sahip olmayabilir.

Yıkamayın:

Patatesleri kullanmadan önce yıkamayın. Islak patatesler daha hızlı küflenir.

Soğanlardan Uzak Tutun:

Patatesleri soğanlardan uzak tutun. İkisi de birbirini olgunlaştıran gazlar salgılar. Bu nedenle patates ve soğanı aynı kutuda saklamaktan kaçının.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.